Kategorier
Städ

Allt att veta om fönsterputs för den händige som vill putsa själv

Fönsterputs kan man göra i flera olika steg. Här ska vi se om det finns några bra husmorstips för dig som är händig och vill putsa dina fönster själv.

Ett bra tips om du vill göra egen fönsterputs är att du har en blandning av ättika och diskmedel som du blandar ut i vatten. Det blir ett utmärkt fönsterputsmedel att använda i vått och torrt. Tillsammans med cirka tre deciliter vatten blandar du ner en deciliter ättika som håller 24 procent. Om du har det vill säga.

Om du vill kan du istället ta två deciliter, istället för en, om ättikan bara innehåller tolv procent. Till det ska du tillsätta endast fem ynka droppar diskmedel. Därefter blandar du ordentligt. Alla ingredienserna ska integreras med varandra. Därefter är det bara att sätta igång med fönsterputsningen.

Förr i tiden tipsade man om att man kunde använda tidningspapper för att få rutan ren. Det berodde på att svärtan innehöll ammoniak. Eftersom tidningssvärtan inte längre innehåller det är det gamla tipset helt enkelt förlegat i dagens moderna samhälle och du kan med fördel glömma det helt och hållet.

Fönsterputs har ofta ett pH-värde på ungefär sju vilket är basiskt

När det finns ett pH-värde på sju, gör det att rengöringsmedlet blir väldigt neutralt. Innehållet kan bestå av anjontensider och denaturerad alkohol samt lite parfym. Men varför parfym? Man kan undra vem fönstren ska lukta gott för? Troligtvis tar det udden av de andra ingredienserna.
Det kan vara så att ditt eget hemmagjorda fönsterputsmedel kan vara lika effektivt och bättre på att ta hänsyn till din omedelbara närmiljö. Det är en aspekt att fundera på. Givetvis beror det på vilket diskmedel du använder och vad det innehåller. Säkert hittar du lite parfym där med.

Det är viktigt att du tvättar noga och ser till att det löddrar överallt. Smutsen ska bort och rutan kan behöva tvättas både en och två, till och med tre gånger innan all smuts har avlägsnats. En riktigt bra skrapa är sedan pricken över i:et för att få rutan så ren och fin som du vill ha den.

Här nedan kan du hitta mer information samt tips om fönsterputs på: renafönster.se