Kategorier
Flytt

Sugen på en utlandsflytt?

Att man av någon anledning kör fast i sitt liv och tappar sugen för jobbet, för studier eller för den stad man bor i är i sak inget att hänga upp sig; alla har svackor och förr eller senare så kommer man också ur dem. I vissa fall så krävs det dock en radikal förändring och det kan de facto vara så att jobbet i sig inte är tillfredsställande nog eller att staden man bor inte är fullt så stimulerande som man förtjänar och som man förväntar sig. I sådana lägen så krävs det mer än att man bara biter ihop och där måste man skapa en förändring.

En förändring som i många fall inte betyder att man byter stad utan att man helt byter land och lämnar Sverige för ett äventyr utomlands. En utlandsflytt är något som blivit betydligt vanligare idag än vad det var för några år sedan och detta har en förklaring i att världen blivit mindre; inte till ytan – men sett till öppenheten. Som svensk så kan man numera flytta över nästan hela Europa och dessutom så ligger även övriga världen relativt öppen för en utlandsflytt; något som också rekommenderas och för att förklara detta kan vi använda oss av några punkter som visar på det positiva i en utlandsflytt. Märk väl här; det här fördelarna handlar om en utlandsflytt rent generellt och inte till något specifikt land.

  • Äventyr. Ibland så kör man fast och en utlandsflytt i sig innebär alltid en nystart där man tvingas öppna upp sig lite och ta för sig mer. Att lämna tryggheten kan alltid ge en välbehövlig push framåt. Man lämnar helt enkelt den bubbla man lever och den – i många fall – kvävande komfortzonen. Nya,spännande äventyr och utmaningar!
  • Erfarenheter. En utlandsflytt ger alltid nya erfarenheter och nya meriter att använda sig vid exempelvis jobbansökningar. Kan man i sitt cv skriva att man bott utomlands under en period av sitt liv så visar man också indirekt upp att man klarar av att ta ansvar, att man gillar utmaningar och att man verkligen är redo att testa nya saker, detaljer som ofta är något som eftersöks vid just arbetsintervjuer. Naturligtvis så ska man även se till de egna erfarenheterna också där man framförallt får lära sig att ta hand om sig själv utan det trygga nätverk som finns i Sverige. Att lära sig hur skatter i ett annat land fungerar, lära sig språket, lära sig hur exempelvis hyror och annat fungerar ger alltid ett mervärde. Även om det kan vara svårt till en början så förvandlas varje litet problem i slutändan till stora lärdomar och viktiga erfarenheter.
  • Ny kultur. I en tid präglat av misstro och främlingsfientlighet så kan det vara värt att flytta utomlands och med egna ögon se hur saker och ting fungerar i andra länder och uppleva andra kulturer. Oavsett vilket land man flyttar till kommer man att uppleva stora positiva saker och likväl så kommer man även att se negativa sådana; precis som man gör i Sverige.

Där hade vi tre stycken tydliga fördelar med en utlandsflytt och som verkligen talar för att man ska överväga en sådan om man känner att man behöver en tydlig förändring i sitt liv. Många pekar på att man tappar kontakten med sina vänner, sin släkt och andra bekanta om man flyttar utomlands; men detta anser vi vara en sanning med viss modifikation.

Visst; man kommer inte att kunna träffas på samma självklara sätt som är möjligt om man bor i samma stad – men med dagens teknologi så kan man kommunicera med varandra på ett både bra och billigt sätt ändå. Allt behöver inte ske fysiskt och dessutom så är det billigare än någonsin att flyga. Sverige ligger alltid kvar om hemlängtan skulle bli alltför stor.

Vilka länder rekommenderas vid en utlandsflytt?

Om vi mer specifikt går in på vart i världen vi skulle rekommendera en utlandsflytt så kan vi räkna upp några länder samt en efterföljande kommentar kring dessa. Länder som både ligger i närheten av Sverige och på ett betydligt längre avstånd. Vi börjar!

Norge. Norge är det land som väldigt många svenskar väljer att flytta till och detta av förklarliga skäl. Det ligger på ett tryggt avstånd, man kan ordna med en flyttfirma som kör alla möbler och bohag, det handlar om en liknande kultur, samma klimat och – framförallt – högre löner. Här får man dock vara beredd att denna lön också kommer att ätas upp då Norge är ett synnerligen dyrt land att leva i.
Australien. Ett land som är väldigt spännande och där framförallt naturen är tilltalande och extremt inbjudande för turister. Det är relativt enkelt att få jobb i Australien och lönerna ligger på en klart godkänd nivå. Språket är en annan fördel då engelska är det som talas där. Till minussidan ska man här lägga att det kan vara svårt att få visum och att klimatet är tufft; solen är exempelvis extremt stark och farlig.
Tyskland. Horace Engdahl sa en gång en sak som sammanfattade hans boende i Berlin och i Tyskland. ” Tyskland är som Sverige… Fast för vuxna ”. Här menade han att våra länder är väldigt lika varandra men att debattklimatet är högre i Tyskland och att samma förmynderi inte finns där. Det vill säga; Tyskland är mer liberalt och mer öppet för lite personliga egenheter än vad Sverige är. Dessutom så liknar våra språk varandra och man kommer redan efter någon månad att kunna tala- och förstå tyska relativt väl.

Tre länder som samtliga rekommenderas vid en utlandsflytt och här skulle vi med lätthet kunnat fortsätta med exempelvis England, Frankrike, Italien, USA och Thailand. Som vi sa ovan; varje land har sin charm och världen ligger helt öppen för en utlandsflytt. Varför inte köpa en jordglob, snurra denna och sätta fingret på sitt framtida hemland?